Kelet-magyarországi tanulmányút

Az Aquinói Szent Tamás Akadémia ösztöndíjasai február utolsó hetében Kelet-Magyarországra látogattak, hogy megismerjék a keleti országrész történelmét, valamint egyházi és világi kincseit.

Az ötnapos tanulmányútról az Akadémia négy hallgatója (Béres Beáta, Czétényi Lőrinc, Szász Lívia és Szűcs Gergely) készített rövid összefoglalót.

Hétfő reggel indultunk Piliscsabáról. Első megállónk Csenger volt: a templomok utcája, ahol két templomban jártunk. Egy görögkatolikus templomban, ami Makovecz Imre tervei alapján épült, és egy téglaépítésű református templomban, ami a környék legrégebbi kazettás mennyezetével rendelkezik. Ezek után a vízparton álló Árpád-kori csengersimai református templom következett. A nap hátralévő részét szálláshelyünkön Nyírbátorban töltöttük. Vezetéssel jutottunk be a nyírbátori református templomba, és a mellette álló harangtoronyba is feljutottunk. Majd végig sétáltunk a Várostörténeti sétányon.

A keddi nap első helyszíne a túristvándi vízimalom volt, amely körülbelül az 1750-es évekből való, és azóta többször újraépítették. Ezután a szatmárcsekei temetőben felkerestük Kölcsey Ferenc költőnk sírját, hogy megkoszorúzzuk azt. Itt láthattuk a csónakfejfás sírhelyeket, mely hagyományt máig őriznek. Aztán a csarodai református templomocskában folytattuk utunkat, amely a XIII. században épült, és a mosolygó szentjei által vált híressé. Ezt követően Tákosra mentünk, ahol megnéztük a Bereg egyik legszebb kulturális hagyatékát, a tákosi református templomot, valamint a helyi tájházban a beregi keresztszemes kézimunkák kiállítást. A nap fénypontja Máriapócs volt, ahol meglátogattuk a pócsi könnyező Szűzanyát, illetve részt vettünk egy görögkatolikus szertartáson is.

A szerdai napon átléptük a magyar-román határt, mivel utunk Nagykároly városába vezetett, ahol megtekintettük a Károlyi grófok hagyatékát, a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, illetve a Kaplonyban található családi kriptát. Kaplonyból Ákosra utaztunk, ahol egy Árpád-kori templomot tekintettünk meg. Következő úticélunk Erdőd városa volt, melynek központjában megkoszorúztuk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia emlékszobrát egy szavalat kíséretében. Az esti kései órákban érkeztünk Érmindszentre, Ady Endre szülőházához, ahol szintén szavalat kíséretében koszorúztuk meg a világhírű költőfejedelem mellszobrát.

A csütörtöki délelőttöt a középkori eredetű nagyszekeresi templomban, illetve a Szabolcs és Szatmár vármegyék legnagyobb templomépítő, és politikai szempontból is legjelentősebb családja, a Báthory-család, által a XV. században építtetett, késő gótikus stílusú vámosoroszi templomban töltöttük. Ebéd után Cégénydányádra mentünk bejártuk a Kölcsey-Kende Kastélyt, illetve annak varázslatos hangulatú angolkertjében is sétáltunk. Ezután a gyügyei Europa Nostra-díjas református templomot néztük meg. A napot a Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom szentmiséjén zártuk.

A tanulmányút zárónapján Egerbe látogattunk. A várban megnéztük a börtönt és a fegyverkiállítást, valamint tárlatvezetésen is részt vettünk. Megemlékeztünk Gárdonyi Gézáról a sírjánál. Majd mielőtt hazaindultunk volna, átsétáltunk az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontba. Végül késődélután érkeztünk vissza Piliscsabára.