Felvidéki látogatás

Az Aquinói Szent Tamás Akadémia ösztöndíjasai a hétvégén Pozsonyba látogattak.

A felvidéki útról hallgatónk, Czétényi Lőrinc készített szöveges beszámolót.

Csütörtök ebéd után elindultunk Pozsonyba. Délután megnéztük óvárost Lakner Zoltán Lehel tanulmányi igazgató vezetésével. A várból fentről lenézve láthattuk a város kettős arcát: a hangulatos, régi városrészt és a modernebb, lakótelepekkel és toronyházakkal beépített funkcionális negyedeket. Sétánkat folytatva kulturális és építészeti szempontból fontos és érdekes helyekre jutottunk el a városban, többek között: Mihálykapu, Szent Miklós templom, Salavator gyógyszertár. Este a pénteki vezetőnk beszélt a szlovákiai létről és közéletről.
Szombaton a nap első részét Nagyszombat városában töltöttük. Bejártuk a város emlékeit a történelmi központjai alapján. A kereskedők területén kezdtük, ahol láttuk a főteret, láttunk főúri palotákat és autentikus épületbelsőt is. Majd az egyetemek következtek, ahol nagyrészt szemináriumi épületek találhatóak. A hangulatos belvároson keresztül jutottunk az egyházi központba. Nagyszombat különlegessége, hogy a Kárpát-medencében kevés helyen találhatunk ilyen kis helyen ennyi templomot: egyebek mellett Szent Miklós plébániatemplom, egyetemi, ferences, irgalmas rendi, trinitárius templom. A fővárosba menet útba ejtettük a gyönyörű angolparkban található eklektikus gidrafai Pálffy-kastélyt. Pozsonyban folytattuk a városi sétát, ez alkalommal a főúri palotákra és a főtérre koncentrálva. Bejutottunk a Szent Márton-dómba, a gótikus koronázótemplomban több jelentős történelmi személy teste is nyugszik: többek között Pázmány Péter érseké és a Pálffy család több tagjáé is. Szombat este ismét egy helyi, közéleti beszélgetésen vettünk részt.
Vasárnap reggel megnéztük a városban a Prímás Palotát és a híres Kék templomot, majd elindultunk hazafelé. Kettő helyen álltunk meg még az úton. Elsőként a Magyar Királyság nyugati kapujába: Dévény várába sétáltunk fel. A mai napig impozáns romokból gyönyörű a kilátás a Morva dunai torkolatának vidékére. Utolsó megállónk Máriavölgy volt, ahol kegyhely és kolostor található. Számos csodát, csodás gyógyulást köt az egyház a kegyhelyhez. Békés, lelki szempontból is kiemelkedő helyen zárhattuk le a három napos utat.