Nyugat-magyarországi tanulmányút

Március végén Nyugat-Magyarországra látogattak az Aquinói Szent Tamás Akadémia ösztöndíjasai, hogy mélységeiben megismerjék ezen országrész történelmi és kulturális gazdagságát.

A tanulmányútról az Akadémia fiataljai készítettek írásos élménybeszámolót.

Tanulmányutunk első helyszíne Révkomárom volt, ahol elsőként Szent István lovas szobrát, majd Jókai Mór szobrát szalagoztuk meg. Ezután utunk Ógyallára vezetett, ahol megnéztük – a korábban leégett, majd 1912-13-ban újjáépített – I. Szent Lászlónak szentelt római katolikus templomot és az 1971-ben Konkoly-Thege Miklós alapította csillagvizsgálót. Érsekújváron sétálva megszalagoztuk Széchenyi György érsek szobrát. Majd utunk Gútára vitt, megnéztük a vízimalmot, melyhez Európa leghosszabb faszerkezetű fedett hídján, a 86 méter hosszú fahídon át vezet az út.  A napot Győrben zártuk, ahol az esti városnézés után foglaltuk el szállásunkat.

A második napot Lébényben indítottuk, ahol megnéztük a román stílusban épült középkori Szent Jakab-templomot. Majd Sopronban ellátogattunk a Jégverem Fogadóba, ahol már egészen 1749-től foglalkoztak jég eladásával. Ebéd után idegenvezetőnkkel bejártuk az egész várost. A nap zárásaként szentmisén vettünk részt a Szentlélek-plébániatemplomban.

Szerdán először a Páneurópai Piknik Emlékhelyre látogattunk, ahonnan a történelmi Magyarország legkisebb törvényes városára, Rusztra vezetett utunk. A Fertő-tó partján elhelyezkedő, festői kisvárosban betértünk az eredetileg evangélikus templomnak épült, de 1674-ben katolikussá lett Szentháromság-plébániatemplomba. Innen Kismartonba mentünk, ahol Ausztria legszebb barokk kastélyai közé tartozó Esterházy-kastélyt csodálhattuk meg. A híres történelmi család központi rezidenciáját követően a délutáni órákban Liszt Ferenc doborjáni szülőházát tekintettük meg.

Utunk negyedik napja Nagycenken indult, ahol a plébániatemplom közelében, a temetőkertben található Széchenyi Mauzóleumba látogattunk, és szalagot tűzve megemlékeztünk Széchenyi Istvánról és családjáról. A nap következő állomása Fraknó vára (Burg Forchtenstein) Burgenland egyik jelképe volt, mely Soprontól 35 km-re és Nagymartontól egy kőhajításnyira található.  A várat idegenvezetővel jártuk be. A hely egyik különlegessége, hogy a magyar királyok koronázási ceremóniáin használt legkorábbi országzászlók a XVII. századból az Esterházy-kincstárban maradtak fent, melyek mind a mai napig a fraknói vár gyűjteményéhez tartoznak. Ezután Máriafalvára utaztunk, ahol megcsodáltuk a nyugati határszél, Burgenland legszebb gótikus templomát. Esténket Kőszegen töltöttük, ahol egy esti sétával zártuk a napot.

Utunk zárónapján felkerestük az „újjászületett” Sümegi Püspöki Palotát, mely a török megszállás miatt hosszú időn keresztül a veszprémi püspök székhelyéül szolgált. A tanulmányutunk utolsó állomása Veszprém volt, ahogy városnéző sétával zártuk az ötnapos kirándulást.