Borvidékek eldugott kincsei

 

Az Aquinói Szent Tamás Akadémia ösztöndíjasai október első hetében a villányi és a szekszárdi borvidékre látogattak, s miközben felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, megismerték a szőlő és a bor valódi értékét, a borászat kihívásokkal teli szépségét, illetve a borvidék megannyi kincsét.

 

A borvidékekre irányuló tanulmányút Osztie Zoltán atya ötlete alapján Hajdu Edit kertészmérnök, mezőgazdasági genetikus szakmérnök, szőlőnemesítő szakmai vezetése mellett valósult meg.

Az egyhetes út célja az volt, hogy a hallgatók megismerjék a szőlő- és bortermelés szépségét és nehézségeit, illetve a borvidékek rejtett kincseit. Ennek jegyében a napfényes őszi napokon három neves borásszal, Mészáros Pállal, Gere Attilával és Vida Péterrel is találkozhattak az akadémisták.

Az első napon a csemegeszőlővel ismerkedtek meg a jelenlévők Lajkó Ferenc szőlésznél, majd a délutáni program Szekszárd felfedezése volt. Ennek keretében az ösztöndíjasok megtekintették Babits Mihály szülőházát, ellátogattak a kilátóba, megtekintették a városközpontot, valamint a kétszáz éve született Garay János, a reformkor ünnepelt költője vándorkiállítását.

Másnap a szőlészettel és borászattal kapcsolatos előadásokat hallgattak az akadémisták. Dr. Hajdu Edit előadásában a szőlő történetébe, termesztésébe és kulturális jelentőségébe kaptak betekintést a fiatalok. A tanulmányút szakmai vezetőjét Mészáros Pál borász követte a borok és a környezetkímélő szőlőtermesztés ismertetésével. A délelőtti programot Vas-Guld Zsuzsanna PhD borkészítésről szóló előadása zárta. Az elméleti ismeretszerzést a gyakorlati tapasztalatszerzés, a kézi és gépi szüretelés megismerése követte. A szüret után az akadémisták ellátogattak a szekszárdi Mészáros Pincébe, ahol nemcsak megtekintették a gyümölcs feldolgozásának folyamatát, de a pincelátogatás sem maradhatott el.

A kirándulás harmadik napján a hallgatók megismerkedtek a hordókészítés módjával dr. Pintácsi Katalin ügyvezető igazgató vezetésével Palotazsobokon. Ezt követően Vida Péter borászatában egy felejthetetlen borkóstolón vettek részt. A délutáni programokhoz már Lakner Zoltán Lehel, az Akadémia tanulmányi igazgatója, valamint Kazatsay Ádám operatív igazgató is csatlakozott.

A tanulmányi út hátralévő részében a máriagyűdi búcsújáró helyre, a villánykövesdi pincesorhoz és Gere Attila borászhoz is ellátogattak a hallgatók. Ezeknek a programoknak köszönhetően a diákok a villányi borvidéket is megismerhették. Az utolsó napon lélekemelő programokkal zárult a hét: előbb a bátaszéki Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomba, majd Bátára, a Szent Vér kegyhelyre vezetett az akadémisták útja.

A tanulmányúton megismert szakértők és felkeresett borászok aktív közreműködésének hála ösztöndíjasaink megismerték a magyar borkultúrát és elsajátították a kulturált borfogyasztás művészetét.