Szekszárdi tanulmányút

Szekszárdi borvidéki programja

 

1. nap

Üzemlátogatás a SOMOS Kft-nél: modern csemegeszőlő termesztés megtekintése és szőlőkóstoló
Bölcske, séta a pincefaluban, majd a római kori kiállítás megtekintése
Bátaszék: ciszterci kolostor romjainak és a Nagyboldogasszony templom megtekintése
Báta: Szent Vér Kegytemplom megtekintése
Bátaapáti Tűzkő pincészet és a kádárműhely megtekintése, borkóstoló
Szállás – Szekszárd

 

2. nap
Előadások
A szőlő származása, művelésének története
A Szekszárdi Borvidék és sajátosságai
A környezetkímélő szőlőtermesztés
A boraiból megéledett főnix – szőlő, bor és kultúra a szekszárdi borvidéken, a római kórtól napjainkig
Gyakorlat
A Szekszárdi Borvidék szőlőültetvényeinek és művelésmódok megtekintése
Kézi szüret hagyományos szőlőültetvényben
Pincelátogatás és borkóstolás a Mészáros pincében
Szállás – Szekszárd

 

3. nap
Előadások
A szőlőből készíthető termékek és hagyományok
“A reduktív és oxidatív borkészítés lehetőségei innovatív technológiai módszerekkel”
A ’Kadarka bor’ készítésének hagyományos módszere Szekszárdon
Borpiac és bormarketing
Gyakorlat
Pincelátogatás, iskolázó és modern pincei munkák bemutatása és gyakorlása
Borkóstoló
Szállás – Szekszárd

 

4. nap
Villány Bock Pince Panzió Étterem
A szőlőbirtok megtekintése, borbemutató
Bormúzeum megtekintése
Kisharsány, Vylyan Vinum Borászati Kft. Üzemlátogatás, szőlőültetvények és a borászat látogatása, borkóstoló
Szállás – Szekszárd

 

5. nap
Harc Brill pálinkafőző megtekintése, pálinkakóstolás
Garay látványpince és a belváros megtekintése Szekszárdon
Hazautazás Piliscsabára