X. MODUL

Természet – és műszaki tudományok

 

Cél: Korunk közéleti emberének tisztán és világosan látnia kell a tudomány és a technika szerepét a társadalmi folyamatokban. A 21. század társadalma már induló helyzetében is sokkal inkább a tudásra, mint a természeti kincsekre, földrajzi helyzetre vagy egyéb geopolitikai tényezőkre épül. A közéleti feladatot vállaló ember a természettudományok és a műszaki tudományok területén sem elégedhet meg egy általános műveltségi szinttel. 

Témakörök: 
Az „élettelen” természettudományok – fizika, kémia – legújabb, és várható vívmányai. Szűkebb és tágabb környezetünk fizikája és kémiája. A Föld „teherbíró képessége, környezeti egyensúlya, és ebben lokális felelősségünk. 

Az „élő természettudományok”, a biológia és az egészségtudomány aktuális dilemmái, trendjei. Agykutatás, génmódosítás, klónozás, gyógyszerhatások és mellékhatások. 

A civilizációkban a kultúra (szoftver) és a technika (hardver) kölcsönhatása. Az elmúlt kétszáz év ipari forradalmainak tapasztalatai, mellékhatásai, vakvágányai. Az előttünk álló „IPAR 4.0” tartalma, várható eredményei, legfőbb társadalmi dilemmái. Energetika, anyagtudományok, információs technológiák, kommunikáció, robotosítás, űrtechika, környezetszennyezés… A 21.század keresztény mérnök-etikája. 

A globalizáció már megjelent és várható hatásai. A nyugati /keresztény/ civilizáció mozgástere és lehetőségei, a többi /távolkeleti, muszlim…/ civilizációkkal folyó versenyben. 

Szellemi vagyon oltalma, a hazai szellemi potenciál örökített és friss javai.