Társadalomismeret modul

A mai napon kezdetét vette a társadalomismeret modul az Aquinói Szent Tamás Akadémián.

Az első héten a szociálpolitika különböző területeibe nyerhetnek betekintés hallgatóink. A Lakner Zoltán Lehel PhD szociálpolitikus által tartott órákon szó lesz többek között a különböző társadalompolitikai stratégiákról, a család- és népesedéspolitikáról, illetve a szociális védelem rendszeréről is.

Az első heti szemináriumi foglalkozások egy része az élményalapú oktatás jegyében valósul meg, ugyanis két alkalommal tematikus filmvetítésre, illetve a látottak elemzésére kerül sor. Hétfőn Roland Joffé: A misszió; szerdán Mel Gibson: Apocalypto című filmjét tekintik meg a hallgatók a modulvezető társaságában.

A második hét nyitányaként Bába Iván diplomata a diplomácia, a külpolitika és a nemzetközi kapcsolatok világába vezeti be a hallgatókat. Majd a hét hátralevő részében Kiszelly Zoltán politológus a politikatudomány különböző területeit, így például a politikai rendszerek, a politikai kommunikáció és a választási rendszerek témakörét vázolja fel az akadémistáknak, ifj. Lomnici Zoltán pedig az alkotmányosság és a jogállam kérdéskörének összefüggéseivel ismerteti meg a fiatalokat.

A társadalomismeret modul második hetében intézménylátogatások formájában valósul meg az élményalapú ismeretszerzés. Hétfőn az államfő szerepe, a köztársasági elnök jogállása és hatáskörei témát a Köztársasági Elnöki Hivatalban; csütörtökön a kormányzati döntéshozatal kérdéskörét a Miniszterelnökségen; a törvényhozásét pedig az Országházban járják körbe hallgatóink.

A modul záróhete Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész Közép-Európáról, a Kárpát-medence kisebbségeiről, illetve az autonómia kérdéséről szóló előadásaival veszi kezdetét. A hét további napjaiban ismét a politológia kerül a középpontba. Kiszelly Zoltán előadásaiban a pártokról és pártrendszerekről, a magyar politikai rendszerről, a nemzetközi politikáról, illetve a békerendszerekről is értékes ismeretekkel gazdagodnak akadémistáink; Csizmadia Ervin politológus a magyarországi rendszerváltások és forradalmak, illetve a hosszú politikai ciklusok témakörébe kalauzolja el a hallgatókat, Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő pedig a geopolitika, a kül- és biztonságpolitika, valamint a katonapolitika legérdekesebb vonásait tárja a fiatalok elé.